Please or Register to create posts and topics.

Békéshalas csalikról

Csalétkek békés halaknak

Előfordulhat velünk, hogy a horgászás befejeztével marad az etetéshez és a csalizáshoz használt főtt kukoricából, főtt búzából. Aztán a legközelebbi horgászkirándulásnál tapasztalhatjuk, hogy az elfelejtett etető- és horgász csalink megsavanyodott vagy megbüdösödött. Gondolhatjuk, ha már a csalink megromlott, legföljebb a vízbe szórjuk a halaknak, hátha megeszik, esetleg próbaként horogra is tűzünk belőle. Ilyenkor előfordulhat, hogy meglepetten tapasztaljuk, a romlottnak vélt csalira sok kapásunk van. De az ellenkezője is történhet, hogy minden hal elmenekül a közelből. Míg egyszer az „illatozó” csalira szép pontyok, dévérek, jászok kaptak, máskor hozzá sem nyúlnak.

Ennek a jelenségnek az a magyarázata, hogy az erjedés lehet alkoholos és tejsavas - ami kedvező az eredményes horgászatban, vagy lehet ecetsavas, vassavas, esetleg fehérjebomlási folyamat, vagyis rothadás. Ezekben az esetekben az ilyen „szagú” főtt kukoricát, búzát messze elkerülik a halak.

Legismertebb az alkoholos erjedés, amelynek során az élesztőgombák a cukrot szesszé alakítják, és az alkohol mellett más kellemes íz anyagok is keletkeznek. A jellegzetes élesztő ízt szintén kedvelik a halak. Még azt is meg kell jegyeznünk, hogy legtöbb esetben az alkoholosan és tejsavasan erjesztett csalétkek sokkal jobbak a vaníliával, ánizzsal, mézzel vagy bármilyen más gyümölcslével ízesített csaliknál!

Alkoholos erjesztés házilag: egy literes befőttesüveget töltsünk félig vízzel, tegyünk bele két evőkanál cukrot és az erjeszteni kívánt csalit: főtt búzát, nyers, öreg vagy tejes kukoricát - esetleg ezeket is megfőzve. Annyit, hogy az üveg háromnegyed részéig legyen. Ezután adjunk hozzá kanálnyi élesztőt. Meleg helyen - 20-30 fokon tároljuk.

 

Az erjedés megindulását buborékok jelzik, s egynapi (24 órás) erjedés után kiváló minőségű csalihoz jutunk. Ha őrölt búza- vagy kukoricaliszttel etetünk, föltétlenül az üvegben erjesztett lével gyúrjuk össze. Az így előállított csali kiváló pontyozásra, ezüstkárászozásra, dévérezésre és nagyobb keszegfélékre. Tartósító anyagot nem szabad hozzáadni! Az alkoholosan erjesztett csali négy-öt napig megtartja minőségét.